Všetky referenčné stavby

Rodinný dom Kralice na Hané

Typ objektu: Pasívny dom
Projektant: Ing.arch. Michal Prášil
Stavebná firma: Progressproject s.r.o.
Merná spotreba tepla na vykurovanie: 16 kWh/m2.rok
Energetická náročnosť: A
Ostatné informácie: vykurovanie/chladenie tepelným čerpadlom zem-voda IVT, podlahové kúrenie Rehau
Konštrukcia: murovaná konštrukcia bez dodatočného zateplenia

Popis

Navrhnutý rodinný dom je na pozemku umiestnený tak, aby nadväzoval na polohu vedľajšieho rodinného domu a pokračoval tak v utváraní charakteru priečelí domov na novej ulici. Tvar domu je striktne daný tvarom pozemku - najmä jeho malou šírkou (cca 12 m) a orientáciou na svetové strany. Objekt bol navrhovaný na pozemok, ktorý má veľmi limitujúcu šírku pre výstavbu rodinného domu - cca 12 m. Keď odčítame minimálnu vzdialenosť od susedných objektov, dostaneme maximálnu možnú šírku nového objektu približne 5 m. Preto bola podaná žiadosť o udelenie výnimky, aby dom mohol byť o jeden meter širší.  Vzhľadom k zámeru výstavby pasívneho rodinného domu bol zvolený kompaktný a jednoduchý tvar nového domu. Dispozične je objekt orientovaný pobytovými miestnosťami na juh a západ. Vnútorná komunikácia prebieha  po celej dĺžke objektu pozdĺž severnej obvodovej steny. Hmota rodinného domu má obdĺžnikový pôdorys a je zastrešená pultovou strechou s jednostranným presahom na južnej fasáde objektu. Z pôdorysu sa čiastočne vyňal priestor na vytvorenie severnej terasy/átria.  Tento priestor bude čiastočne slúžiť aj na ochladzovanie obytnej miestnosti v letných mesiacoch.

Vstup do domu je navrhnutý prostredníctvom zádveria, z ktorého je naplánovaný vstup do technickej miestnosti. Bezprostredne na zádverie nadväzuje chodba, ktorá je hlavnou spájacou tepnou medzi spálňami, hyg. zázemím a obytným priestorom. Chodba je zámerne navrhnutá na severnej strane dispozície, aby sa tým uvoľnil priestor v južnej časti na umiestnenie obytných miestností. Z chodby vedie vstup do dvoch detských izieb, spálne a hygienického zázemia domu. Na chodbu bezprostredne nadväzuje hlavný obývací priestor s kuchynským kútom. Kompozícia okien vychádza z dispozičného riešenia objektu. Veľké presklené plochy sú orientované na južnú a západnú stranu objektu (izby, spálňa a obývací priestor s kuch. kútom). 

Prevažná časť objektu je omietnutá bielou fasádnou omietkou. Na podporu architektonického výrazu a oživenie hmotu bol použitý obkladový materiál - fasádne dosky zo sibírskeho smrekovca. Objekt je zastrešený plechovou krytinou sivej farby. Plot v prednej časti je riešený ako jednoduchý systém oceľových stĺpikov a drevenej výplne z dosák sibírskeho smrekovca kladených vodorovne. V plote je zakomponovaná i vstupná bránka. 

Všetky referenčné stavby

Tento web používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Ďalšie informácie