Všetky referenčné stavby

Dom zničila explózia, nový z tehál HELUZ postavili za šesť mesiacov

Typ objektu: Nízkoenergetický dom
Projektant: Ing. arch. Vendula Cimala
Stavebná firma: Progressproject, s.r.o.
Merná spotreba tepla na vykurovanie: do 50 kWh/(m2a)
Konštrukcia: Jednovrstvová murovaná konštrukcia bez dodatočného zateplenia

Použitý sortiment HELUZ

Popis

Manželský pár s troma dospelými deťmi chcel len upraviť svoj dom, ktorý začínal byť pre dvoch príliš veľký. Osud to však zariadil inak. Explózia v susedstve pôvodný objekt poškodila natoľko, že namiesto drobných úprav prišla na rad totálna rekonštrukcia. Vďaka použitiu tehál HELUZ FAMILY však investori bývali v novom už o niekoľko mesiacov. 

Príčinou explózie, ktorá v septembri roku 2018 otriasla malou obcou, bola neodborná manipulácia s takzvanými zložami pre tajnú výrobu zábavnej pyrotechniky. Výbuch zničil vyše päťdesiat domov v okolí, tri objekty v tesnom susedstve boli zničené natoľko, že museli byť zbúrané. Jedným z nich bol aj dvojpodlažný rodinný dom z 80. rokov, v ktorom žili manželia kedysi aj s deťmi. Kým došlo k zmienenému nešťastiu, plánovali jeho čiastočnú rekonštrukciu.

„Keď dom opustili naše dospelé deti, začal byť pre nás dvoch príliš veľký. Uvažovali sme, že by sme na prízemí, ktoré z väčšej časti zaberalo technické zázemie, vybudovali garsónku a štvorizbový byt na poschodí ponechali pre deti s rodinami, keď prídu na návštevu. Kým sme však stačili zámer uskutočniť, prišla explózia,“ opisuje majiteľka. Na tragickú udalosť nespomína rada, s manželom vyviazli bez zranení skutočne len súhrou šťastných náhod, navyše jej explózia vzala domov, ku ktorému mala silné citové puto – dom stavali jej rodičia dlhé roky a sama v ňom strávila mnoho šťastných rokov s nimi aj s vlastnou rodinou. Dnes už sa však dokáže na nešťastie pozerať aj z druhej strany a spomína okrem iného na neoceniteľnú pomoc blízkych, priateľov, známych, ale aj cudzích ľudí, ktorí ich podporovali materiálne či finančne. „Vďaka“ nešťastiu majú dnes s manželom tiež nový, moderný domov, ktorý je ideálny tak veľkosťou, ako aj svojimi vlastnosťami. 

POMOC Z RODINY

Znie to až neuveriteľne, ale manželia sa do nového domu nasťahovali už za necelých šesť mesiacov od pohromy. Projekt od Ing. arch. Venduly Cimala zo spoločnosti Progessproject mali v ruke už v novembri, v júni nasledujúceho roka sa sťahovali. V návrhu neboli potrebné žiadne úpravy, hneď na začiatku presne zodpovedal potrebám aj prianiam oboch z páru. Dôvod bol prozaický – všetky požiadavky investorov detailne sformuloval ich zať, staviteľ David Musil, a spolu s architektkou projekt vytvorili. „Neboli sme vystavení žiadnemu zložitému rozhodovaniu, vyberaniu typu domu či stavebných materiálov a technológií. David Musil nás a náš spôsob života veľmi dobre pozná, bol tak schopný zásadné veci rozhodovať za nás a my sme nemali dôvod návrhy nijako rozporovať,“ vraví investorka.

PRIESTOR A POHODLIE

A aké požiadavky investorov boli pre projekt dôležité? „Pretože majiteľom už všetky tri deti vyleteli z hniezda, zámerom bolo vytvoriť na jestvujúcich základoch iba jednopodlažný dom s dispozíciou 4 + kk, ktorý by spĺňal požiadavky manželov na veľký obytný priestor, aby sa celá rodina mohla schádzať pri stole a zároveň každý pár mal vlastnú miestnosť pre svoje súkromie. Dom je koncipovaný tak, aby spĺňal parametre nízkoenergetického štandardu. Bol volený kompaktný a jednoduchý tvar s kvalitnou dispozíciou a účelovou kompozíciou okenných otvorov,“ opisuje základnú charakteristiku David Musil.

V dispozícii je dôraz kladený na hlavnú pobytovú miestnosť tak, aby bola jej plocha v rámci domu čo možno najväčšia. Vstup do domu je cez zádverie, z ktorého je priamo prístupná technická miestnosť. Na zádverie nadväzuje chodba, z ktorej sa vchádza do ostatných miestností v dome. Na pravej strane sa nachádza samostatná toaleta, kúpeľňa a šatňa, ktorá však môže slúžiť aj ako izba pre hostí. Na ľavej strane je spálňa manželov a vstup do obytného priestoru s kuchynským kútom. Na konci chodby je situovaná posledná izba. „Kompozícia okien vychádza z dispozičného riešenia objektu a umiestnenia domu na nároží. Vzhľadom na to, že severná fasáda kopíruje uličnú čiaru, sú okná umiestnené iba na fasádach orientovaných do záhrady. Z obytného priestoru a spálne vedú veľké francúzske okná na južnú terasu,“ dodáva David Musil. Práve úzky kontakt interiéru so záhradou si manželia veľmi pochvaľujú. „David vedel, ako rada trávim čas v záhrade. V predchádzajúcom dome sme mali výhľad na záhradu obmedzený, okná z kuchyne na poschodí viedli do ulice, smerom, odkiaľ prišiel výbuch. V novom dome je táto strana takmer celá uzatvorená a v podstate zo všetkých okien hľadíme do záhrady. Vidím na ňu aj z kuchynského okienka pri dreze a tiež z izby orientovanej západným smerom vidieť časť záhrady. Stále sme vlastne v kontakte s prírodou,“ pochvaľuje si investorka a dodáva, že ďalšou výhodou, ktorú s manželom oceňujú, je bezbariérovosť ich nového domova: „Žiadne schody, ktoré treba zdolávať, bezbariérový prístup je aj do záhrady, skrátka, nádhera!“

JEDINE MUROVANÝ!

Konštrukciu jednopodlažnej stavby tvoria základy a základová doska pôvodného objektu. Strecha je valbová s drevenou nosnou konštrukciou. „Stavba je vymurovaná z keramických blokov HELUZ FAMILY. Obvodové murivo tvorí zároveň zvislé nosné konštrukcie budovy a je zakončené železobetónovým obvodovým vencom. Strop je tvorený sadrokartónovým podhľadom. Priečky sú takisto navrhnuté zo systému HELUZ,“ opisuje staviteľ David Musil. Voľba systému HELUZ FAMILY 50 bola zámerná, ponúka totiž najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na trhu v porovnaní s ostatnými materiálmi pre jednovrstvové murivo bez vyplnených dutín. Súčiniteľ prestupu tepla je pri tomto systéme na úrovni pasívnych domov (U = 0,14 W/m2K) a tieto hodnoty dosahujú tehly HELUZ FAMILY aj bez potreby dodatočného vonkajšieho zateplenia.

Výstavba tak prebieha rýchlejšie a výsledkom je aj zdravšia a dýchajúca konštrukcia s dlhou životnosťou a nižšími nákladmi na energie. „Projekt nového domu bol vďaka pánovi Musilovi a pani architektke nachystaný veľmi rýchlo a výstavba bola takisto veľmi rýchla,“ pochvaľuje si investorka a po roku bývania v novom dodáva: „Život v súčasnom dome je v porovnaní s predošlým lepší v mnohých ohľadoch. V starom dome v zime cez múry prestupoval chlad, v novom dome je v zime aj v lete príjemná klíma. Predtým sme tiež nepretržite počuli zvuky z blízkej cesty a križovatky, dnes k nám aj pri otvorených oknách doliehajú nanajvýš akoby z diaľky.“ A prečo investori zvolili murovaný dom? „Vždy som verila tehlám, môj otecko kedysi pracoval v tehelni… Tehlový dom je tehlový dom. Tiež som dala na dobré skúsenosti Davida Musila, ktorý konkrétne murivo vybral, a sme s jeho voľbou skutočne spokojní.“

MODERNÝ VZHĽAD

Objekt je omietnutý bielou omietkou. Na podporenie architektonického výrazu sú použité okenné rámy vo farbe antracit, tak v exteriéri, ako aj v interiéri, a betónové strešné škridly Tegalit v čiernej farbe. Vonkajšia garáž a oplotenie sú vyhotovené z opaľovaného dreva, ktoré je rovnako nezanedbateľným prvkom dotvárajúcim architektúru domu. „Stále zostáva dokončiť určité detaily, najmä v záhrade, kde však máme to najhoršie za sebou – bola značne poškodená tak výbuchom, ako aj demoláciou starého domu aj stavbou nového. Už vlani sme založili nový trávnik, obnovili záhony, hotová je aj nová pergola, takže zostávajú skutočne len drobnosti,“ líči investorka. Komfortné bývanie v novom dome si s manželom pochvaľujú. „Máme moderný dom, energeticky nenáročný, bez väčších nárokov na údržbu, bezbariérový. Najviac si užívame pohodlie, vstup do záhrady a výhľad. Sme preto veľmi šťastní,“ vraví pani Skřivánková a dodáva, že je najvyšší čas hodiť všetko zlé za hlavu a s novým domom začať aj novú etapu života. Nezostáva iné, ako popriať do tejto ďalšej kapitoly len to dobré.

Všetky referenčné stavby

Tento web používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Ďalšie informácie