Všetky referenčné stavby

Dom úspešne na prvýkrát

Typ objektu: Nízkoenergetický dom
Lokalita: Ledenice
Projektant: Ing. Josef Vostracký
Merná spotreba tepla na vykurovanie: do 50 kWh/(m2a)
Konštrukcia: Zateplená konštrukcia

Popis

Investor si nechal postaviť tehlový a veľkoryso zasklený „user friendly“ dom a nič by nemenil

Dom úspešne na prvýkrát 

Všetko sa to začalo investorovým súkromným výberovým konaním s troma veľmi odlišnými štúdiami. Návrh tehlového (HELUZ) a veľkoryso zaskleného (Schüco) domu z dielne Ateliéru Vostracký zvíťazil svojou praktickosťou a dokonalým pochopením potrieb a prianí budúceho majiteľa. Jeho súčasťou bol ladovský výhľad na kostolík s farou z rohovej, impozantne zasklenej pracovne na poschodí aj z terasy na prízemí. Pán domu by ani po troch rokoch bývania nič z pôvodného návrhu nemenil, pretože sa mu tu žije a pracuje spokojne – lepšie, ako to býva pri prvých súkromných stavbách. 

Dom spája všetky požiadavky investora. Je nízkoenergetický (prešiel testom Blower door), s dokonalou dispozíciou a nadväznosťou na záhradu, ponúka krásny výhľad a svojím originálnym tvarom skráteného ihlanu vytvára harmóniu s atypickým pozemkom. „V zadaní pre architektov som mal predstavu o funkčnosti domu vzhľadom na počet miestností a ich charakter. Každý návrh bol úplne iný a projekt pána architekta Vostrackého sa mi jednoducho páčil a navyše na mňa z hľadiska dlhodobého používania pôsobil najpraktickejšie. Povedal by som, že bol ,user friendly‘. A ako dom pán architekt nakreslil, tak ho aj postavil. Nič by som nemenil,“ pochvaľuje si investor. 

Nerušený výhľad na malebnú starú zástavbu obce s kostolíkom

Súlad s investorom panoval od samého začiatku a koncepčne sa nemuselo meniť nič. Diskusie sa začínali a končili iba v súvislosti s detailmi. Napokon na svahovitom pozemku s plochou 1 281 m² vyrástla tehlová stavba s prevetrávanou fasádou obloženou smrekovcovými latami a fasádnymi doskami a s veľkými zasklenými plochami. Pozemok pri príjazdovej komunikácii je na dlhšej strane orientovaný na juhozápad a ponúka výhľad na pôvodne ranogotický kostol sv. Vavrinca a priľahlú faru. Obytné miestnosti a rozmerná pracovňa umiestnená na prvom poschodí sú situované tak, aby si z nich majiteľ mohol užívať nerušený pohľad na malebnú starú zástavbu obce. Vďaka svahovitosti pozemku tak priečne, ako aj smerom k príjazdovej ceste, je dom skvelou pozorovateľňou. 

Pôdorys má podobu skráteného ihlana

„V našom návrhu sme sa ako vždy zamerali na maximálne využitie pozemku. Výsledná záhrada musí byť dominantná, ucelená a dom s ňou musí byť maximálne opticky a funkčne prepojený. Pôdorys stavby má podobu skráteného ihlana a atypické tvary domu k nemu ladia. Objekt je posunutý k severozápadnému rohu pozemku, takže hlavná, južná zasklená fasáda vybieha do záhrady a severná je rovnobežná s hranicou pozemku. Plocha záhrady pred domom je vďaka tomu maximálna. Pred garážou je priestor na voľné parkovanie až troch áut, ktorý vzhľadom na prevýšenie pozemku nad cestou nie je oplotený,“ predstavuje svoje riešenie architekt Ing. Josef Vostracký.

Dom je rozdelený na dve časti prepojené terasou. Jednu časť objektu tvorí spomínané podzemné podlažie s garážou, nad ním je priestor využívaný na pracovné schôdzky alebo stretnutia s priateľmi a nachádza sa tu aj malá kúpeľňa a sauna. Majiteľ oceňuje najmä to, že pracovné návštevy tak nezasahujú do súkromného obytného priestoru. Z garáže schodisko stúpa na krytú terasu, ktorá je na úrovni prízemia. Terasa prepája prvú časť domu s tou druhou, kde sa nachádza rodinné zázemie. Na severnej strane je terasa obklopená múrom, čím sa tu podarilo vytvoriť úžasnú mikroklímu – zastrešený priestor je dobre ukrytý pred pohľadmi zvonku a majitelia si môžu nerušene užívať nielen terasu, ale aj nadväzujúci bazén.

Z terasy sa vstupuje do spomínanej súkromnej časti domu. V tej je zádverie, obývacia izba s jedálenským kútom orientovaným do záhrady, kuchyňa s priamym vstupom na terasu a spálňa. Z obývacej izby vedie interiérové schodisko na poschodie, kde sa nachádza pracovňa, detská izba, kúpeľňa a šatňa. „Na mieste súčasnej pracovne mali byť pôvodne dve miestnosti, pracovňa a detská izba. Zatiaľ sme však priečku nerealizovali, pretože deti zatiaľ nemám, ale vždy bude možné priestor predeliť,“ vysvetľuje súčasnú veľkorysosť štyridsaťmetrovej pracovne majiteľ, ktorý spočiatku musel odolávať nutkaniu namiesto práce si vychutnávať výhľad na dedinské domčeky. Z pracovne je navyše prístupná schodná strecha nad prízemím, takže môže vyjsť von a „vyčistiť si hlavu pri pohľade na kraj“.

Tehlová konštrukcia s hliníkovými oknami pomohla získať dotácie

Aby mohol dom získať dotácie z programu Zelená úsporám, použili sa na obvodové steny s fasádnym obkladom tehly HELUZ FAMILY 25 a hliníkové okenné systémy s trojitým izolačným sklom Schüco AWS 90.SI+. Podzemné podlažie je murované zo šalovacích vybetónovaných tvárnic, strop je železobetónový. Strecha je spádovaná na sever, pozostáva z drevených KVH nosníkov a je zateplená fúkanou izoláciou s hrúbkou 400 mm. Pod ňou je ešte inštalačný podhľad s 80 mm minerálnou rohožou. Fasádu tvoria materiály s prírodným dizajnom – smrekovcové laty a fasádne dosky Cembrit. „Ak na fasádu navrhujem omietku, používam murivo HELUZ FAMILY 2in1 hrúbky 500 mm bez potreby ďalšieho zateplenia. Ak je fasáda obložená doskami alebo drevom, volím tehly HELUZ FAMILY s hrúbkou 250 mm, pred ktoré umiestnim dvojitý rošt s minerálnou rohožou a zavesenú fasádu. V technických riešeniach, ktoré používam v súvislosti s architektúrou a tepelne izolačnými parametrami, mi tehlový systém HELUZ celkom vyhovuje, pretože má k dispozícii všetky potrebné riešenia,“ chváli tehlový systém Ing. Josef Vostracký. 

Dom úspešne absolvoval meranie vzduchotesnosti (neprievzdušnosti), tzv. Blower door test, k čomu okrem muriva prispeli aj kvalitné hliníkové okná a dvere Schüco. „Okná pre pasívny dom musia spĺňať celkovú hodnotu súčiniteľa prestupu tepla za celé okno max. 0,8 W/m2K. Spoločnosť Schüco vyvíja hliníkové aj plastové profily s vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami, a práve systém Schüco AWS 90.SI+, ktorý sa na dome použil, je dokonalou ukážkou. Okrem čistého dizajnu disponuje aj certifikátom potvrdzujúcim vhodnosť pre pasívne domy, pretože dosahuje hodnotu Uf od 0,71 W/(m²K) pri stavebnej hĺbke 90 mm,“ vysvetľuje Ing. Miroslav Culka z realizačnej firmy DAFE – PLAST Jihlava, s.r.o.

K príjemnému životu prispieva aj inteligentné riadenie domácnosti, hovorí majiteľ

„Bývam tu už tri roky a nič by som nemenil. Dom má všetko, čo som od neho očakával, čo nie je obvyklé. Väčšinou sa prvá stavba nevydarí tak, aby ste s ňou boli maximálne spokojní, ale tu sa to podarilo,“ rekapituluje majiteľ. Dom sa vykuruje tepelným čerpadlom s vrtom a podlahovým vykurovaním. Rekuperácia zlepšuje vnútornú mikroklímu a pocitovo sa vyššie letné teploty zdajú prijateľnejšie aj bez klimatizácie, ktorú v dome nahrádza podlahové chladenie. Nainštalovaná bola aj inteligentná elektroinštalácia, ktorá ovláda žalúzie, osvetlenie, kúrenie aj zabezpečenie domu a dokonca aj hudba je rozvedená tak, aby vytvárala rôznu atmosféru. Obrovskou výhodou je zastrešená terasa chránená pred slnkom, ktorú majiteľ využíva v letných mesiacoch aj na prácu. Je to skrátka „user friendly“ dom.

Všetky referenčné stavby

Tento web používa na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Súhlasím Ďalšie informácie